Шерлок

„Шерлок“ е британска телевизионна криминална драма, която представя една съвременна репрезентация на детективските истории на героя на Сър Артър Конан Дойл – Шерлок Холмс. Създателите са Стивън Мофат и Марк Гатис, участват Бенедикт Къмбърбач в ролята на Шерлок Холмс и Мартин Фрийман в ролята на доктор Джон Уотсън. Досега са излезли шест епизода в два сезона. Първите три епизода излизат през 2010 г., а втори сезон се излъчва през 2012 г. През март 2013 г. започва продукцията на трети сезон, като премиерата на първата серия ще се излъчи на 1 януари 2014 г.[1] Сериалът е излъчен в над 180 страни.

Мофат и Гатис измислят концепцията за шоуто по време на пътуванията си с влак от и до снимачната площадка на „Доктор Кой“ в Кардиф. Идеята им за модерна версия на историите на Конан Дойл включва възможността Шерлок да използва модерни техологии, с които да си служи в разрешаването на престъпления. В ролята си на създатели на сериала всеки от тях пише сценария за една от сериите на сезон. Третата серия се пише от Стивън Томсън. Хартсууд Филмс продуцира сериала, който се излъчва по ББС. Основно снимките са в Кардиф, но се снима и на други места. За външните снимки на дома на Холмс и Уотсън улица Бейкър 221Б се използа северната част на улица Гауър в Лондон.

Шерлок проследява детектива Холмс, който помага на полицията или основно на инспектор Грег Лестрад (в ролята Рупърт Грейвс) в ролята си на консултант при разкриването на различни престъпления. Помага му съквартирантът му, д-р Джон Уотсън, който току-що се е върнал от военна служба в Афганистан. Основният враг на Холмс в сериала е Джим Мориарти (изигран от Андрю Скот). Патологът Моли Хупър (Луис Брейли) пък помага на Холмс, използвайки своята лаборатория. Други поддържащи роли са поверени на Уна Стъбс, която пресъздава г-жа Хъдсън, хазяйката на Холмс и Уотсън, и на един от създателите Марк Гатис, който играе брата на детектива, Майкрофт Холмс.

След като пилотният епизод не се излъчва, първата поредица от три 90-минутни епизода се излъчва по BBC през 2010 г. Втората поредица от три епизода излиза през 2012 г. Сериалът се радва на изключително позитивни отзиви, като много от критиците оценяват високо сценария, играта и режисурата. „Шерлок“ е номиниран за множество награди, сред които за наградите БАФТА и Еми, и печели някои от тях в различни категории. Всичките шест епизода излизат на DVD във Великобритания заедно с издания на оригиналните книги на Конан Дойл. Албуми с музиката от сериала също се продават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *