„Разследване на самолетни катастрофи“ разкрива още интригуващи случаи в нов сезон

Премиера: 26 февруари 2024 от 22:00 ч.
Излъчване: Всеки понеделник от 22:00 ч.

Всеки път, когато самолет се разбие, светът обръща взора си към случващото се. Същото правят и експертите, чиято работа е да разберат обстоятелствата и причините. „Разследване на самолетни катастрофи“ се завръща по National Geographic за своя 23-ти сезон и разкрива истината зад най-легендарните авиационни катастрофи. Всеки епизод включва разкази на очевидци, завладяващи възстановки, най-съвременни компютърно генерирани изображения, информация от черни кутии, записи от пилотската кабина и интервюта с разследващите, които в крайна сметка са определили какво се е объркало.

Разкривайки мрачната истина, че авиационната безопасност се подобрява с всеки следващ инцидент, „Разследване на самолетни катастрофи“ проследява тези авиопроизшествия, за да разбере какво и защо се е объркало.

Вълнуващите разкрития от новия сезон на „Разследване на самолетни катастрофи“ може да проследите от 26 февруари, всеки понеделник от 22 часа, по National Geographic, а по-долу ще откриете и повече информация за всеки от епизодите.

Фатална директива

Полет 302 на Ethiopian Airlines се разбива след излитане от Адис Абеба, убивайки всички на борда. Това е вторият фатален инцидент с Boeing 737 MAX 8 само за пет месеца. Когато следователите заключават, че един и същ софтуер е причинил многократно накланяне на самолета и при двата инцидента, целият флот от самолети MAX 8 е спрян, докато не бъде намерено решение. 

Ужас над Тихия океан

Когато мощна експлозия разкъсва дупка в самолет 747 над Хаваите, девет пътници, подсигурени/привързани с колани за седалките си, са засмукани от кабината. С два запалени двигателя екипажът успява някак си да обърне тежко повредения самолет, за да кацне в Хонолулу. И въпреки че следователите веднага подозират, че вината е терористичен акт, търсенето на отговори в крайна сметка води до смъртоносно късо съединение. 

Изчезнала футболна звезда

Чартърния полет на Piper Malibu, с изгряваща млада футболна звезда Емилиано Сала на борда, изчезва от радарите над Ламанша. Мълвата за известния пътник бързо се разпространява и инцидентът става водеща новина по целия свят. Британските следователи установяват, че самолетът се е разпаднал, преди да удари водата. Когато най-накрая откриват останките, разследването им поема в обрат, който никой не е очаквал. 

Борба за оцеляване

Заобиколени от пламъци, излизащи от пода на кабината, пилотите на Pilgrim Airlines 458 отчаяно се опитват да кацнат. Сред дим, екстремна жега и нулева видимост, те по някакъв начин успяват да се приземят при замръзнал резервоар на Роуд Айлънд. В рамките на минути адските пламъци унищожават всички доказателства за това как е започнал пожарът. И без записващо устройство за данни, оцелял пилот е този, който в крайна сметка дава на следователите информацията, от която се нуждаят. 

Без предупреждение

Два самолета, превозващи туристи, се доближават при грандиозен водопад в Аляска и се сблъскват. Единият се разпада при удара, а другият пада във водата почти непокътнат. Оцелелият пилот свидетелства, че сблъсъкът е станал без предупреждение. Но докато останките бързо разкриват на следователите как двата самолета са осъществили контакт, те трябва да се уповат на 3D технологията, за да разберат причините.

Пожар на борда

Само минути след излитането на Saudia Flight 163 избухва пожар. Екипажът успява да обърне L-1011 и да кацне в Рияд, но след това огънят бързо поглъща самолета, убивайки всички 301 души на борда. Това е една от най-смъртоносните авиационни катастрофи на всички времена и от разследващите зависи да установят както причината за пожара, така и защо се е разпространил толкова бързо, след като самолетът е бил на земята. 

Катастрофа в Дъч Харбър

След четиричасов полет пилотите на PenAir 3296 правят своя последен подход към трудното за навигиране летище на остров Аляска. Без право на грешка, техният двумоторен турбовитлов самолет се приземява. Но екипажът не може да го спре и той излиза от пистата. Разследващите не могат да обяснят инцидента, докато не достигат до информация за кръстосани кабели и коварен попътен вятър. 

Смъртоносно падане

След четиридневно спиране за поддръжка, пилотите на Colgan Air 9446 се борят да задържат своя Beech 1900 във въздуха. И въпреки че някак успяват да се върнат обратно в посока летището, самолетът пада във водите край Кейп Код само минути след излитане. Останките не предоставят на следователите почти никакви доказателства, за които да се захванат. Но анализът на данните от полета в крайна сметка обръща случая с главата надолу. 

Фатално излитане

Товарен самолет „Дъглас DC-8“, разполагащ само с три работещи двигателя, е транспортиран от Канзас Сити до съоръжение за поддръжка за ремонт.

Екипажът прави опит за излитане с три двигателя, но самолетът се отклонява от пистата и се разбива, убивайки и тримата пилоти. Разследващите правят детайлна проверка на обучението на пилотите и откриват, че симулаторът, на който са тренирали, би им дал фатално погрешно разбиране за процедурата с три двигателя. 

Единадесет смъртоносни секунди

Приближавайки се до Тайпе по време на засилваща се буря, полет 676 на „Чайна Еърлайнс“ изведнъж спира хода си и пада от небето върху натоварен път. Отнела живота на всички 196 души на борда и шестима души на земята, това е най-тежката авиационна катастрофа в историята на страната. Разрешаването на случая се свежда до 11 мистериозни секунди, в които нито един от пилотите не поема управлението на самолета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *