Централно парно или бойлер – кое е по-добро

 

Отоплението на помещения и вода са важни теми за комфорта на едно домакинство. Те определят колко ефикасно и удобно сме способни да се справим с задълженията през деня, да постигнем хигиена и комфорт през ежедневието си, особено през зимата – но кое е по-добро, парно или бойлер?

Ограниченията между двата избора

Реално, двете изложени предложения тук имат своите предимства и недостатъци, като те, на практика, представляват две различни точки от един о същ спектър – парното е перманентно и всеобхватно, а бойлера е сравнително подвижен и по-евтин. Ето какво експертите от Klimatici.bg мисля, че е по-добра инвестиция.

Ползите от централното парно

Централното парно е приложимо не само в жилища с достъп до ТЕЦ, но и домове с лично изградено такова. Това парно може да служи няколко функции, като най-основните са за отопление на помещения и вода.

Инвестицията при изграждането на парно е значително по-висока, особено когато започнем да се замислим за автоматизация като пелетните парна. Те изискват доста голяма сума, време за вграждане и непрестанна поддръжка, но за сметка на това затоплят целия дом и предоставят нужното удобство дори да е много студено навън.

Едно парно може спокойно да затопли многоетажна фамилна къща, целодневно, като също така предоставя топла вода за всички мивки, бани и тръби в жилището. Не е нужно да се замисляте, имате непрестанен приток и не трябва да се съобразявате с това, колко хора са се изкъпали преди вас.

Поради тази причина, доста хора избират централното парно, тъй като това им дава нужния контрол и комфорт в дома, без да трябва да правят компромис. Подобна инвестиция е уместна, когато човек има нужда от голям обем топла вода за кратко време.

Кога бойлерите са по-добра инвестиция

Бойлери, за разлика от централното парно или стенните газови котли, пък предоставят по-ограничено количество топла вода, но пък не са чак толкова скъпи. В сравнение с парното, бойлера е едва една десета от инвестицията на парното, като с това идва и доста по-голяма гъвкавост при инсталацията.

Ако имате нужда от това да преместите един бойлер, можете да го направите сравнително лесно, дори той да бъде високо дебитен вариант. Нужно е да се откачи от водоносната система и електричеството и да се свали – полезно е при местене и при ремонти в банята.

Има и варианти, които са с доста голям капацитет, като предоставят и умни решения за планово затопляне на водата, което спестява пари в дългосрочен план без да ви оставя без топла вода, точно когато имате нужда.

Ако търсите подобно решение на ниска цена, ви препоръчваме да се възползвате от най-ниските цени на пазара на познати и внесени бойлери, само на Klimatici.bg.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *