Мъглите на Авалон

Филмът започва със съсипаната, мръсна и ранена Моргана, плуваща в малка лодка през мъглива река. По-голямата част от филма са спомени, разказани през нейните очи, и Моргана като разказвач.

В началото на филма, саксонците се опитват брутално да навлязат в Британия. Става ясно, че е нужен силен крал, който да обедини езичници и християни и да разбие саксонците преди Авалон и Британия да бъдат загубени. Моргана е на осем години и живее със своята езическа майка Игрейн и християнски баща Горлойс. По-малката сестра на Игрейн – Моргоз – също живее с тях. Един ден, най-голямата им сестра, Вивиан – Господарката на Езерото, заедно с Мерлин, идва при Игрейн с пророчество, че тя ще роди кралят на християни и езичници, чиято съдба е да разбие саксонците. Игрейн е ужасена, когато чува, че детето няма да бъде на Горлойс и категорично отказва да роди наследника. Мерлин обяснява, че бащата ще бъде велик крал, който ще има дракон на ръката си. Игрейн дори не го слуша. Внезапно, малката Моргана получава видение и вижда баща си мъртъв. Вивиан е доволна да разбере, че Моргана притежава „прозрението“.

Скоро, Игрейн и Горлойс, херцогът и херцогинята на Корнуол, са поканени на тържество при Върховния крал, който го организира за да назове своя наследник. По средата на празненството, в залата влиза с гръм и трясък Утер Пендрагон, смел и груб мъж. Игрейн е мигновено привлечена от него и това предизвиква враждебното настроение на Горлойс. Въпреки това, в момента в който Игрейн вижда как Утер протяга ръка и под ръкава се подава драконът от пророчеството, тя се уплашва и избягва от залата. Утер я следва навън, но тя е студена и безчувствена, опитвайки се да избегне всякакви чувства. Утер ѝ обяснява, че той, като езичник, знае че нещо ги е свързвало, още преди да са се срещнали. Горлойс прекъсва тяхната среща, и рениво съобщава, че Утер е назован като наследник на Върховния крал.

По-късно, след като Утер е коронясан, Горлойс събира армията си около лагера му, за да го убие. Вивиан изпраща на Игрейн видение и ѝ казва, че тя все още може да спаси Утер. Игрейн изпраща своята душа при Утер и го предупреждава точно на време за да успее той да се измъкне. Между Утер и Горлойс започва битка, а в своя замък Игрейн припада.

На следващия ден, Моргана открива майка си болна и с треска, и леля ѝ Моргоз изпраща момичето да събере билки, въпреки, че Горлойс е заповядал никой не напуска замъка, с цел да предпази Игрейн и Моргана. Малката е хваната, но е пусната, след като към портите се приближават Мерлин и мъж в броня. Пазачът иска да види лицето на маскирания мъж и Мерлин прави заклинание, за да накара мъжа да прилича на Горлойс. Първоначално Моргана е благодарна да види баща си жив, но когато вижда дракона на ръката му, тя започва да разбира, че „баща й“ всъщност е Утер. По-късно, леля ѝ я намира на прозореца, да чака тялото на баща си. Моргоз ѝ казва, че „Горлойс“ е горе и спи при Игрейн, но Моргана отвръща, че нейния баща е мъртъв. Тогава пристига трупът на Горлойс и Игрейн е ужасена. Утер се появява в истинския си образ. Моргоз, обаче, не обръща никакво внимание на драмата, тъй като мъжът, който е докарал тялото на Горлойс, крал Лот от Оркни, я забелязва и тя се влюбва.

Утер отвежда Моргана и Игрейн в Камелот, където Игрейн ражда Артур Пендрагон, наследникът от пророчеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *