Защо логическите игри сплотяват хората?

Всички ние имаме различни умения. Не е тайна, че най-добри приятелства и партньорства възникват между хора, които имат сходни виждания за живота, но са с различни качества и умения. Например често в двойката единият партньор е много контактен и търси изява, докато другият предпочита да не е център на внимание и да наблюдава и анализира отстрани. Затова двамата се допълват перфектно.

По същия начин стоят нещата и с приятелските компании или ефективните служебни екипи. В тях има медиатори, готови да отделят справедливо внимание на всеки и да мислят за чувствата на околните, има веселяци, които да се погрижат за настроението, има стриктни организатори, които следят всичко да се случва навреме и такива умове, които излизат от мълчанието си неочаквано, за да дадат някоя гениална идея…

Когато между хората съществува такова допълване, нещата се получават. Но дори и във вашата двойка и приятелски кръг да има битка на характери и липса на хармония, това също е нормално.

Как да се стимулира сплотяването между приятели и колеги? Как да упражним личностните си умения, за да бъдем по-добри в партньорствата си?

Ето една необичайна идея – играйте заедно! Играта е удоволствие за всяка възраст. Погрешно е да се мисли, че само малките имат привилегията да играят. Възрастните просто имаме по-интелектуални и… честно казано… по-интригуващи игри, на които да се отдадем! Например всякакви форми на логически игри, подходящи за отбори, ще упражнят както мисълта ни, така и нашата комуникативност.

Все повече хора се увличат по бордови или наричани още настолни игри. Освен, че на пазара се предлагат страшно много заглавия, все по-популярни са клубовете и баровете за настолни игри, които предлагат богати колекции от игри, пространство за вихрене и питие за забавните компании. Т.нар. board games са наистина разнообразни. Призовават въображението, стратегическата мисъл, умението за импровизация, логиката, конкурентността и отборността.

Друго още по-впечатляващо забавление, което става тотален хит полседните години, са Стаите на загадките (или Стаите на триковете). Известни още като ескейп игри (от real-life escape the room games), това са тематично декорирани пространства, в които екипи (2 до 7 души) се натъкват на разнообразни пъзели, загадки и куестове, които изпитват отборните умения, организацията, логическата мисъл и наблюдателността на участниците. Темите на тези стаи може да са най-разнообразни, но ако стаята е наистина добра, то едно ще е сигурно – декорът тотално ще те погълне и пренесе в друга реалност, авторските загадки ще предизвикат ума ти и ще те изненадват неочаквано, а топлото посрещане на персонала ще направи изживяването незабравимо.

Как ескейп игрите повлияват сплотеността и като цяло екипните умения на двойките, приятелите или колегите, които решават да ги изиграят:

  • Пъзелите са разнообразни. Някои изискват внимание към детайла, други умение да видиш и оцениш цялостната картина, трети искат бърза мисъл, логика или убострена сетивност и сръчност. Екипът, който съумее да се справи с тези различни по тип предизвикателства, е съставен от хора, които се допълват взаимно и ценят уменията на другите, дори те самите да не ги притежават. Това е в идеалният случай. В реалността играчите в движение осъзнават колко таланти притежава всеки от тях и как да дадат воля на съотборниците си помага за общата цел – победата!
  • Общата цел мобилизира мисълта и екипността у хората. От добра Стая на загадките излизаш като добър екип! Волята за победа кара хората да се сработват по-добре, от колкото самите те са очаквали…
  • Да споделяш – какво си намерил, как би могъл да го използваш, какви решения на загадка ти хрумват, от каква помощ се нуждаеш – всичко това ще правиш активно по време на играта. И точно така се надграждат готините екипи! С ефективна комуникация!
  • Игрите в Стаи на загадките са наистина забавни. По-забавни от бира след работа, по-ангажиращи въображението от боулинг, по-динамични от бордова игра. А готините спомени заедно може би са това, което най-най-много сплотява хората.

Ако искате да изградите по-добро партньорство и екипност с гадже, приятели или колеги – пробвайте Стая на триковете. Нужна е предварителна резервация и глад за забавление! Пробвайте Стаите на 3KEY Roomsигрите и подаръчните им ваучери са за истински escape ценители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *