Реалистични филми за Космоса

 

Няма да излъжем, ако кажем, че много филми за Космоса не са изобщо реалистични. Експлозии, случващи се в пространството, космически кораби, изстрелващи бомби през гравитацията на празното пространство в други космически кораби – виждаме много холивудска измислица в научно-фантастичното минало и настояще.

Има обаче филми, които се стремят към научна достоверност. Филми, изобразяващи Космоса по начин, който съответства на нашето разбиране за него. Ето някои от най-реалистичните продукции.

„Аполо 13“, 1995 г.

Филмът е режисиран от Рон Хауърд, който драматизира катастрофалната мисия Аполо 13 до Луната, случила се през 1970 г. В лентата главните герои пътуват за третата мисия на човечеството до Луната, когато се случва инцидент и те трябва да се върнат обратно. Филмът се превръща в тотален хит. И въпреки че много моменти са художествена измислица, то сцената, в която астронавтите докладват, че имат проблем, е автентична. 

„Гравитация“, 2013 г.

В лентата, спечелила десетки награди, виждаме Сандра Бълок и Джордж Клуни, опитващи се да останат живи, след като совалката им е унищожена. Филмът често е хвален както от учени, така и от бивши астронавти за реализма си и начина, по който се предържа към физическите принципи за пребиваване в Космоса. 

„Марсианецът“, 2015 г.

Научно-фантастичната адаптация на книгата със същото заглавие е режисирана от Ридли Скот, а звездата в нея е Мат Деймън. Той е в ролята на астронавт, опитващ се да оцелее сам на Червената планета, докато чака да бъде спасен. Авторът на романа Анди Уиър е използвал научна терминология и факти от научната общност, за да гарантира на читателите си, че се сблъскват с нещо близко до реалността. Филмът бива определян за разумно реалистичен.

„Интерстелар“, 2014 г.

Режисиран от Кристофър Нолан, с участието на Матю Макконъхи, филмът разказва за астронавти, пътуващи през червеева дупка, за да открият нова планета. И колко е точен „Интерстелар“? Безумно точен, твърдят мнозина експерти. При създаването на лентата участие са взели астронавти и физици, благодарение на които много от видяната информация е автентична – не са нарушени установени физически закони и всички спекулации, произлизат от науката, а не от въображението на създателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *